top of page
Caută
Poza scriitoruluiRoGBC

Sistemul de certificare verde Green Homes Green Mortgage

Actualizată în: 14 ian. 2022

Un program de succes creat de Romania Green Building Council pentru sectorului rezidential din România




Programul Green Homes Green Mortgage a fost creat si implementat in 2008 in Romania de catre RoGBC (Romania Green Building Council). Programul consta intr-un sistem de certificare de sustenabilitate Green Homes corelata cu un mecanism de finantare verde Green Mortgage care sa sustina atat dezvoltatorii, sa construiasca locuinte mai "verzi", cat si cumparatorii, sa opteze pentru a achizitiona locuinte "verzi". Practic, programul faciliteaza accesul la credite ipotecare cu dobanda preferentiala atat pentru cei care construiesc, cat si pentru cei care cumpara locuinte verzi.



STAKEHOLDERII PROGRAMULUI & BENEFICIILE FIECAREI PARTI



  1. Dezvoltatorii imobiliari - care construiesc proiecte rezidentiale, fie case individuale, fie ansambluri rezidentiale. Programul targeteaza acei dezvoltatori care opteaza pentru locuinte performante cu care sa se diferentieze pe piata. Beneficiile unui dezvoltator care investeste in locuinte verzi este ca, desi investeste mai mult, isi amortizeaza usor investitia prin faptul ca isi pot vinde mai usor locuintele catre cumparatorii care pot accesa credite ipotecare cu dobanda preferentiala.

  2. Cumparatorii de locuinte - oameni in cautarea unei locuinte noi, tineri, familii. Acestia beneficiaza nu doar de locuinte mai bune, mai performante si mai sanatoase, ci si de posibilitatea de a imprumuta mai multi bani pentru a le achizitiona prin credite ipotecare cu dobanda preferentiala. Costul total lunar de detinere al unei locuinte verzi (facturi lunare + rata dobanzii mai mica) ajunge sa fie mai mic pentru o locuinta verde, care costa mai mult, decat pentru o locuinta obisnuita, care are un cost de achizitie mai mic.

  3. Bancile - care ofera credite ipotecare cu dobanda preferentiala si incurajeaza dezvoltarea industriei. Beneficiile bancilor sunt ca locuintele pe care le finanteaza isi pastreaza valoarea in timp si au o certificare care sa ateste acest lucru (Green Homes) iar riscul ca debitorii lor sa nu-si plateasca creditul scade pentru faptul ca costurile de intretinere intr-o locuinta verde sunt mai mici (facturi lunare, mentenanta).

  4. Certificatorii - echipa de certificatori ai RoGBC sau oricare certificator independent inscris in porgram, care beneficiaza de mai multe proiecte de certificat.

  5. Furnizorii de solutii pentru locuinte verzi - proiectanti, constructori, consultanti, producatori sau comercianti de materiale sau echipamente necesare unei cladiri si orice entitate care are are legatura cu proiectarea si constructia unei cladiri verzi.


CERTIFICAREA GREEN HOMES BY ROGBC

Certificarea Green Homes atesta performanta unei cladiri rezidentiale (case individuale sau ansambluri rezidentiale) din mai multe puncte de vedere:

  1. Locatia cladirii - sa aiba acces la utilitati, mijloace de transport in comun, spatii comerciale sau institutii educationale.

  2. Eficienta energetica - cladirea sa aiba implementate masuri de eficienta energetica conform sistemului de Certificat de Performanta Energetica. Cu cat cladirea este mai eficienta, cu atat se acorda mai multe puncte in functie de urmatoarele standarde (Clasa A de performanta energetica, casa pasiva, nZEB, casa activa)

  3. Materiale sustenabile - certificarea incurajeaza utiizarea materialelor de constructie cu amprenta de carbon cat mai mica (adica in productia carora au rezultat putine emisii de carbon), materiale naturale, organice si regenerabile (lemn, paie, canepa, pluta, bambus etc), materiale provenite din surse verificate si certificate (ex. FSC pentru lemn) si au o certificare care atesta energia inglobata si amprenta de carbon (ex. Environmental Product Declaration pentru materiale de constructie si PEP EcoPassport pentru echipamente).

  4. Calitatea mediului interior - cladirea trebuie sa asigure un climat interior sanatos, confortabil din punct de vedere al iluminatului natural, temperaturii interioare si nivelului de zgomot. Foarte important este de asemenea calitatea aerului interior si cum este proiectata cladirea ca sa mentina fiecare parametru la nivel optim.

  5. Economie circulara - cum pot fi reduse si gestionate deseurile in timpul constructiei si dupa aceea, in perioada de operare a cladirii. Cum pot fi reutilizate materialele de constructie dupa ce cladirea isi incheie ciclul de viata sunt cerinte care trebuie abordate.

  6. Inovatie - metoda si practici inovative prin care o cladire poate fi imbunatatita din orice punct de vedere: materiale performante, impact redus asupra mediului, performanta energetica, surse regenerabile de energie etc.


Procesul de certificare incepe intr-o faza cat mai incipienta a proiectului (recomandam chiar inainte de a alege terenul) si se realizeaza in 2 etape:

  1. Pre-certificare: se face in prima faza o evaluare a proiectului in baza criteriilor certificarii, in urma careia rezulta o serie de recomandari ce trebuie urmate pentru a obtine certificarea. Proiectul trebuie sa obtina un punctaj minim pentru a obtine pre-certificare Green Homes.

  2. Certificarea: proiectul se executa urmand recomandarile agreate in contractul de certificare iar la receptia cladirii, echipa RoGBC face un audit in urma caruia se determina daca recomandarile au fost urmate si daca cladirea executata se incadreaza in cerintele certificarii. La acest nivel se elibereaza certificarea Green Homes.

Pentru fiecare criteriu in parte se acorda puncte ce se insumeaza si incadreaza proiectul intr-unul dintre pragurile certificarii: Certificat, Excelent, Superior


Certificarea Green Homes este recunoscuta la nivel international de catre World Green Building Council alaturi de altele precum LEED, BREEAM, DGNB, HQE, Wells etc.


Criteriile certificarii se gasesc in Anexa 2 din Ghidul pentru Furnizori de Solutii Verzi (Green Homes Solution Providers) atasata acetui document.



PROGRAMUL DE FINANTARE VERDE GREEN MORTGAGE (IPOTECA VERDE)

La stadiul de pre-certificare, dupa ce un proiect a trecut printr-o analiza preliminara si este eligibil pentru a obtine certificarea Green Homes, un dezvoltatori poate incheia un acord cu o banca partenera inclusa in program fie pentru a accesa un credit de dezvoltare, fie pentru a permite viitorilor cumparatori sa acceseze credite ipotecare cu dobanda preferentiala de la banca respectiva pentru achizitia de imobile din proiectul dezvoltatorului.


Se incheie un acord intre cele 3 parti: banca, dezvoltatorul si RoGBC in care sunt mentionate responsabilitatile dezvoltatorului si masurile pe care trebuie sa le respecte pentru a executa proiectul conform recomandarilor certificatorului.


Dupa eliberarea certificarii, cumparatorii pot achizitiona imobile de la acel dezvoltator prin credite ipotecare cu dobanda preferentiala emise de banca cu care s-a incheiat acordul. Dupa achizitie, detinatorul locuintei proaspat achizitionat prin ipoteca verde isi ia angajamentul ca pe o perioada de 5 ani va raporta RoGBC si bancii care a finantat achizitia date depre consumul de energie si apa pentru intretinere si costurile aferente acestora (facturi lunare, reparatii etc). In felul acesta, atat banca, cat si RoGBC monitorizeaza programul si il adapteaza corespunzator.


Proiectele certificate se regasesc in Anexa 1 din Ghidul pentru Furnizori de Solutii Verzi (Green Homes Solution Providers) atasata acetui document.


6 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page